Autor Wiadomość
joda
PostWysłany: Nie 22:06, 06 Lip 2008    Temat postu:

Paru znajomych taisho od sushi mnie ronież polecało Makro we czwartki jako źródło surowych ryb do sushi.
Sporo ciekawych dodatków oraz wszystko co niezbędne czyli ryż, ocet, sos sojowy, wasabi i nori można kupić w Tesco, Realu i w Galerii Krakowskiej na najniższej kondygnacji koło Saturna (smaki świata czy jakoś tak).
Ośmiorczniki w puszcze też tam chyba były... No i śliwkowe wino Smile

Pozdrawiam,

MN
Tesama
PostWysłany: Pią 23:21, 27 Cze 2008    Temat postu:

świeże ośmiorniczki i różne inne wodne żyjątka można też dostać na wage w Makro (osobiście polecam ryby)
mar_b
PostWysłany: Pią 23:00, 27 Cze 2008    Temat postu:

Do sushi polecam ryz shinode. Dostępny jest w Naturalnym Sklepiku na Krupniczej. Mozna tam tez kupic kupic inne skladniki do suhi nori, kanpyo itp.
Rybę (surowy tunczyk, łosoś albo rybe maślaną) podobno najlepiej w Makro we czwartek.
Pozdrawiam,
Mariusz
Arek
PostWysłany: Pią 13:50, 27 Cze 2008    Temat postu:

Co do ryżu to nie do końca jestem pewien ale mozesz spróbować ryż do sushi ew. inny ale nie w torebkach i nie w opcji parboiled.
Najelpszy bedzie naturalny, który zawiera sporą ilośc "naturalnego" kleiku ryżowego.
A odnośnie ośmiorniczek - w Almie w Galerii Kazimierz (a pewnie i gdzie indziej - ale tam widzialem) sprzedają ośmiorniczki "baby" - na wage, nie mrożone.
bartuszek_190
PostWysłany: Pią 13:38, 27 Cze 2008    Temat postu:

Mam dwa pytania gdzie można kupić taki ryż żeby się razem trzymał bo wiem że to jakiś specjalny i żeby można było go jeść pałeczkami a drugie pytanie to gdzie można kupić takie małe ośmiorniczki albo macki ośmiornicy Question Question Question Question Question Question Question Question Question
joda
PostWysłany: Pon 20:14, 01 Paź 2007    Temat postu:

Bez ryżu się nie obędzie ale 1 kg ryżu to wystarcza na około 140 sushi czyli obiad tak na mniej więcej 14 osób Smile a to jakieś 24 złote.
Wodorosty czyli nori - ok 12 zł na 100 sztuk sushi
gotowa przyprawa do ryżu to też około 10-12 zł a starcza na 2 kg ryżu...
Sumarycznie to nie wychodzi jakoś tak bardzo drogo pod warunkiem jednak, że się zamierzy przez kilka dni jeść sushi Smile
A co do ryby - tylko część sushi jest robiona z surowej ryby - do większości można zastosować cokolwiek.... to raczej sposób robienia niż potrawa.
Jedno co jest prawdziwe o sushi to że jest bardzo pracochłonne...
Makogoeth
PostWysłany: Nie 22:36, 30 Wrz 2007    Temat postu:

Dotarłem po długiej przerwie...

świetny pomysł! przyznam się szczerze, że sam próbowałem popełnić coś przypominającego sushi i nawet było to niezgorsze, ale w dużej mierze opierało się o inwenecję własną, bo cóż zrobi polak jak mu napiszą ze powinien miec Japonski ryż, japoński ocet, japońskie sake, japońskie wodorosty (tu nie ma wyjscia niestety) i najlepiej by jeszcze bylo japonska rybe jak sie tylko uda dowiezc swieza... Razz i chociaz juz te skladniki zaczynaja taniec, to i tak dla przecietnego czlowieka to zbyt droga impreza. Chetnie poczytam takie przepisy, ktore sa wykonalne z punktu widzenia polaka =] a jak juz mi sie uda cos zadzialac to z checia podziele sie efektami.
joda
PostWysłany: Nie 20:18, 30 Wrz 2007    Temat postu: Kulinaria

Co wy na to, żeby na stronie zapodać przepisy z kuchni japońskiej lub szerzej mówiąc dalekowschodniej?
Dzięki naukom Darka Leszczyńskiego potrafię zrobić parę rodzajów sushi więc coś mogę napisać jeśli uważacie, że to dobry pomysł...

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group